Wednesday, May 11, 2011

Teacher Eligibility Test Sample Question Paper

General English Comprehension

Directions—Read the following passage carefully and pick out the best answer out of the our choices given in the questions that follow.

A duty is an obligation. It is something we owe to others as social beings when we live together. We must let others live with us. My right of living implies my duty to my fellow beings to allow them the same conditions of life. In fact, rights and duties are correlated. What is a right in regard to one may be a duty in regard to others. Rights and duties are two sides of the same coin. We should always observe from the standpoint of others. Moral duty is more effective than legal rights. A moral duty is that which is binding upon the people on moral grounds. It is my moral duty to help the poor because of being a member of the society.

I must try to create conditions that contribute to the welfare of humanity. Similarly, I owe a duty to my parents—to be obedient and respectful to them. This duty originates from the sense of responsibility which is directly related to our conscience. So this is concerned with a moral duty which any person owes without a legal bondage.

A sense of duty is paramount for the proper development of civilization. Hypocrisy is quite reverse to the sense of duty. It involves wickedness, while duty involves sincerity and faithfulness.

1. According to the passage, rights and duties are—
(A) Two sides of the same coin
(B) Correlated
(C) Both (A) and (B)
(D) Neither (A) nor (B)

2. According to the passage legal duty is—
(A) More important than moral duty
(B) Less important than moral duty
(C) More effective than moral duty
(D) Less effective than moral duty

3. Duty comes from—
(A) Responsibility
(B) Legal bondage
(C) Hypocrisy
(D) None of the above

4. Which of the following statements is not correct according to the passage ?
(A) Hypocrisy involves wickedness
(B) Hypocrisy is opposed to duty
(C) Duty involves sincerity
(D) Sense of duty is not important for the development of civilization

5. Which of the following moral duties has not been mentioned in the passage ?
(A) Moral duty towards our motherland
(B) Moral duty towards our parents
(C) Moral duty towards the poor
(D) Moral duty to contribute to the welfare of humanity

6. Which of the following is not related to moral duty ?
(A) Sense of responsibility
(B) Conscience
(C) Hypocrisy
(D) Sincerity

7. Why is it a duty to help the poor ?
(A) Because I am poor
(B) Because I am rich
(C) Because I belong to the society
(D) Because God wants this

8. Why should I be obedient and respectful to my parents ?
(A) Because of my sense of responsibility
(B) Because of legal bonding
(C) Because of civilization
(D) Because of hypocrisy

9. “We should always observe from the standpoint of others.” This is a—
(A) Simple sentence
(B) Complex sentence
(C) Compound sentence
(D) Phrase

10. The word ‘always’ in “We should always observe from the standpoint of others” is a/an
(A) Adverb
(B) Adjective
(C) Noun
(D) Verb
Answers :
1. (A) 2. (D) 3. (A) 4. (D) 5. (A) 6. (C) 7. (C) 8. (A) 9. (A) 10. (A)


Directions—(Q. 11–14) In each of the following questions an incomplete series of numbers, with one blank is given. Identify the missing member from the given alternatives.

11. 1, 27, 125, …?…, 729
(A) 242
(B) 314
(C) 307
(D) 343

12. 2, 5, 10, 50, 500, …?…
(A) 25000
(B) 560
(C) 550
(D) 540

13. 3, 14, 47, …?…, 443, 1334
(A) 61
(B) 89
(C) 146
(D) 445

14. 2, 9, 30, 93, 282, …?…
(A) 849
(B) 846
(C) 649
(D) 746

Directions—(Q. 15–18) In each of the following questions there are five groups of letters. First is the primary one, followed by four; out of which one is different from the rest. Identify this odd member.

15. IIJL

16. ABAC

17. BXTP

18. DINS

19. Which pair is different in some way from others in the following pairs ?
(A) Bottle and ink
(B) Can and oil
(C) Bag and clothes
(D) Boat and ship

Directions—(Q. 20–24) In each of the following questions there are five figures. First is a reference figure. Among the answer figures one figure does not belong to the class to which the first figure belongs. Identify this odd figure.

Directions—(Q. 25–28) In each of the following questions two statements are followed by two conclusions. Assuming that the two given statements are true (however absurd they may be) decide which of the two conclusions follows strictly from the given statements. Select the most appropriate alternative.

25. All men are chairs.
All animals are chairs
Conclusions :
I. All men are animals.
II. No animal is a man.
(A) Only I follows
(B) Only II follows
(C) Both I and II follow
(D) Neither I nor II follows

26. Buckets are means of transport.
Stairs are means of transport.
Conclusions :
I. Buckets are stairs.
II. Some stairs are buckets.
(A) Only I follows
(B) Only II follows
(C) Both I and II follow
(D) Neither I nor II follows

27. No bird has wings.
All birds are rational.
Conclusions :
I. Some rationals have wings.
II. Wingless are birds.
(A) Only I follows
(B) Only II follows
(C) Both I and II follow
(D) Neither I nor II follows

28. All philosophers are rational people.
Some rational people are happy.
Conclusions :
I. Some happy people are philosophers.
II. Some happy people are rational.
(A) Only I follows
(B) Only II follows
(C) Both I and II follow
(D) Neither I nor II follows

29. Which is the fourth letter to the left of the letter that is mid-way between ‘O’ and ‘P’ in ‘CARDIOGRAPH’ ?
(A) D
(B) I
(C) O
(D) R

30. Which is the odd term in the following list ?
(A) January
(B) May
(C) April
(D) August
Answers with Explanation :
11. (D) 12. (A) 13. (C) 14. (A) 15. (A) 16. (B) 17. (C) 18. (A)
19. (D) In all the rest the first is used to fill the second.
20. (A) All the rest are consonants alike ‘J’ while ‘A’ is vowel.
21. (B) All the rest are perfect squares.
22. (B) In all the rest the lower designs are the mirror image of the upper designs.
23. (D) In all the rest, the st. lines are both sides of the middle design.
24. (B) In all the rest both the leaves are not joined at one place.
25. (D) 26. (D) 27. (B) 28. (B) 29. (A)
30. (C) All the rest have thirty days each.

Educational and General Awareness

31. Ganpati festival was started by—
(A) Jyotiba Phule
(B) Gopal Krishna Gokhale
(C) M. G. Ranade
(D) Bal Gangadhar Tilak

32. The name ‘Indian National Congress’ was given by—
(A) S. N. Banerjee
(B) Feroz Shah Mehta
(C) Dadabhai Naoroji
(D) M. G. Ranade

33. German Silver is the alloy combination of—
(A) Copper, Zinc and Nickel
(B) Copper, Aluminium and Nickel
(C) Chromium, Nickel and Mercury
(D) Copper, Lead and Chromium

34. Who is considered the ‘Guardian of public purse’ ?
(A) President
(B) Parliament
(C) Comptroller and Auditor General
(D) Public Accounts Committee

35. Where is Nandapa Wild-life Sanctuary ?
(A) Andhra Pradesh
(B) Arunachal Pradesh
(C) Himachal Pradesh
(D) Madhya Pradesh

36. Which of the following committees on education is considered as the Magna Carta of
English Education in India ?
(A) Wood’s Despatch
(B) Raleigh Commission
(C) Saddler Commission
(D) Hunter Commission

37. Who said—“Patriotisim is religion and religion is love for India” ?
(A) Swami Vivekananda
(B) Raj Narain Bose
(C) Bal Gangadhar Tilak
(D) Bankim Chandra Chatterjee

38. The famous ‘Kirtistambha’ at Chittor was built by—
(A) Rana Pratap
(B) Rana Kumbha
(C) Rana Hammir
(D) Rana Sangram Singh

39. Gold coins in India were first introduced by—
(A) Sakas
(B) Parthians
(C) Indo-Greeks
(D) Kushans

40. Light year is the unit of—
(A) Time
(B) Distance
(C) Light
(D) Intensity of light

41. Which of the following is known as ‘morning star’ ?
(A) Venus
(B) Mars
(C) Jupiter
(D) Saturn

42. All the following foods lack vitamin C, except—
(A) Rice
(B) Meat
(C) Cheese
(D) Milk

43. The fourth state of matter is—
(A) Super fluids
(B) Small particles suspended in the gas
(C) Liquid crystals
(D) Plasma

44. The leading producer of coffee in the world is—
(A) Turkey
(B) Brazil
(C) Venezuela
(D) Cuba

45. The Bhutia group of languages does not include—
(A) Ladakhi
(B) Tibetan
(C) Lepcha
(D) Sherpa

46. The largest producer of sugarcane in India is—
(A) Andhra Pradesh
(B) Gujarat
(C) Punjab
(D) Uttar Pradesh

47. Which of the following matchings is wrong ?
(A) Vijayawada — Narmada
(B) Lucknow — Gomti
(C) Badrinath — Alaknanda
(D) Ayodhya — Saryu

48. The first nuclear reactor of India was named as—
(A) Urvashi
(B) Rohini
(C) Kamini
(D) Apsara

49. Fundamental right to education has been brought through—
(A) 83rd Constitution (Amendment) Act
(B) 86th Constitution (Amendment) Act
(C) 93rd Constitution (Amendment) Act
(D) 96th Constitution (Amendment) Act

50. Integrated Child Development Scheme (ICDS) caters to—
(A) Early Child care and Education alone
(B) Early child care and Education with five other components
(C) Early Child care and Education with four other components
(D) Early Child care and three other components


  1. This site is so informative that cannot be explained in words. For competitors it is a boon.

  2. it is such really a good matter and a perfect direction for the aspirant........................................

  3. This site is very usefull for competitors.....

  4. Click Here



“Current Affairs” and “General Knowledge” cover many topics like from economy to sports or education to politics, or even technology to automobiles. In every second some issues are happening around the world in these sectors, and to accumulate the excerpt of some highlighted news, and memorize it is a good plan to prepare current affairs and GK.

Some Important Tips to Follow:

Read Newspapers regularly

We all know that “Old is Gold”, same thing applies here too. We need to make a habit of reading newspapers regularly. I’ll suggest you to read more than one newspaper. It will be better if you read one newspaper of your mother language, and other of English. Some useful newspapers are “The Times of India”, “The Hindu”, “The Telegraph” etc. You need to start this habit at least 6 months before the actual exam that will help you to get access to all the important events of that period of time.

You need to keep an eye on what’s happening around you in your country and world as well. Trust me guys, you will surely find it interesting after several days. We all know that staying updated is always a good idea, as it will stand you apart from the rest.

Read Magazines thoroughly

This is another great option to prepare the subject we are talking about. There are many leading magazines that focus on current affairs and General Knowledge. You need to buy it from your local magazine seller, and start reading it thoroughly. These magazines beautifully categorize the articles with its genres to make it interesting to read on. Some of the useful magazines are Pratiyogita Darpan andManorma.

Try to read some business magazines and sports magazines too along with a general magazine. This will increase your chances of cracking the competitive exams with ease. Some useful business magazines areBusiness Today, Business Line etc.

Follow News Channels

You will need to follow news channels at least once a day. Now most of the leading news channels are active for 24*7. You need to pick up a suitable time for yourself to watch any favorite news channel of yours. You can watch ABP News, NDTV, Times Now, ET Now, Zee News etc. Try to go through all the breaking and highlighted news, and make it a habit.

I know that watching news channels for long will bore you, so I’ll suggest you to allocate only 30 minutes for it in a whole day. All the leading ones shows the glimpses of all important events of the day quite frequently, so 30 minutes will be enough for you to boost up your current affairs and GK knowledge.

Maintain a Diary

My teacher used to tell me that whenever you learn something try to write it down in your diary, as it will help you to memorize it in a better manner. He is so right, as this method helped me a lot to score good marks in every exam that I appeared for. As I already mentioned before that a lot of events are occurring in the country and around the world, so it is easily understandable that it is not easy to remember everything. It’s always a superb idea to maintain a diary of current events.

You need to update this diary on a daily basis with all the events that you consider as important ones. This diary will become quite useful for the revision part, as it will provide you information about all the important events at a place. You should keep revising the diary frequently, as it will help you to memorize important names, dates, awards etc.

Channelize your Preparation Accordingly

All the competitive exams are not same, as all of them have different pattern, even when it comes to the same topic as ‘Current Affairs’ or ‘GK’. For example for civil services exam, you need to give importance on events of National value. On the other scenario, in matter of bank job exam, the focus should be on the news on banking sectors, and economic and business news.

Thus I’ll suggest you to prepare as per the exams you are appearing for, as channelizing your preparation according to the pattern of the exam will accelerate your chance of getting selected.

Use Internet Resources

Google, YouTube and Wikipedia are my favorite teachers’; one of my friends told me this once. This is quite true indeed, so you should use all the available online resources to study current affairs and GK for exams. For example this blog is all about “Current Affairs”, so you can check this blog regularly by subscribing to us (check the sidebar for subscription options). You can actively take part some forums that are focusing on current events. The good part is you can follow the websites of all leadingnewspapers online if you don’t have enough time to read newspapers.

Use Social Networking Sites for Good

Believe me or not you can surely use social networking sites to your benefits. Especially to prepare current affairs and General knowledge Facebook, Twitter, LinkedIn and StumbleUpon may help you a lot. You can join some Facebook pages, or follow some twitter accounts that are related to current affairs. You can join our Facebook Page too for this matter, or connect with me at LinkedIn or circle me in Google Plus for all the information on recent happenings to boost up your General Knowledgeability.

Give Priority to your Strength

We usually find difficulties when we try to learn everything at once. In that process basically we study a lot, but remember a little. We need to first select our strength areas for our preparation. Try to givepriority to your strength areas. It may be Sports, economy, Government Affairs or technology. Suppose you are applying for Bank exams, then you should prepare industry related news. Along with that you may pick any 2-3 areas of your strength like sports or technology. You need to prepare these sections to the utmost level. I can assure you that these strategies will help you to score much better in Current Affairs section.

Participate in Online Quizzes

You should participate in some free quizzes that are available online to evaluate yourself. For this matter you can easily access our “Quiz Section”. This will give you proper idea whether you are ready for the big exam day or not. As an added factor it will also provide you confidence i.e. very much essential. You can download Monthly-wise current affairs questions from Here.